Diş Taşı Temizliği

Diş Taşı Temizliği


Kemer diş taşı temizliği ya da tartar temizliği bakteri plağının dişlerin üzerinde sertleşmesi nedeniyle yapılır. Oluşan bu diş taşı ise sarı veya kahverengine benzer bir haldedir. Ağız içi muayenesi yapıldıktan sonra gerekli tedavinin başladığı diş taşı temizliği işleminde bu bakteri plağı tamamen temizlenir. Yapılan diş taşı temizlik işleminde ise diş aralarından çeşitli artıklar ve diş taşları alınır. Bu temizleme işleminden sonra da özel bir pasta kullanılarak dişlerin parlaması için polisaj gerçekleştirilir. Kemer diş taşı temizliği işlemi sonrasında da duruma göre tekrar diş araları diş ipiyle temizlenir ve kişilere diş temizliği, diş ipi kullanımı ve diş fırçalamalarıyla ilgili bilgiler aktarılır.


Diş Taşı Neden Oluşur?


Diş taşı pek çok nedenden dolayı oluşabiliyor. Bu oluşum nedenlerinin başında ise dişlerin her gün düzenli bir şekilde fırçalanmaması bulunuyor. Dişlerin temizliği için diş ipi kullanılmaması, diş fırçalarken arka dişlerin unutulması, diş fırçalaması yaparken acele etmek ve çok sık şekilde şekerli ve karbonhidratlı yiyecekler tüketmek diş taşı oluşumuna neden oluyor. Ancak oluşan bu diş taşları Kemer diş taşı temizliği işlemleri ile birlikte kolayca temizlenebiliyor. 


Tartar ve Diş Taşı


Diş taşı ve tartar, dişlerin üzerinde bulunan sarı veya kahverengimsi bir renk tonuna sahip artıklardır. Genel olarak diş bakımının yetersiz olduğu zamanlarda ortaya çıkan ve dilin dişlere değdiğinde garip bir his uyandıran diş taşları ağız görünümünü de oldukça etkiliyor. Eğer diş taşı temizliği yapılmaz ise dişler üzerindeki bakteri plağı çok daha ciddi diş sorunlarına yol açabiliyor. Mümkün olduğunca diş temizliğine ve sağlıklı yiyecek tüketimine dikkat etmek gerekiyor.


Dişlerimizi Ne Kadar Sürede Temizlemeliyiz?


Dişler genellikle yanlış fırçalama ya da düzensiz fırçalamadan dolayı çeşitli bakterilerle karşılaşıyor. Diş taşı gibi önemli sıkıntılar günlük diş fırçalama eksikliğinden dolayı gelişerek dişleri son derece etkiliyor. Bunun için de dişleri doğru bir şekilde fırçalamak ve bunu rutine bağlayarak her gün tekrarlamak gerekiyor.


Öncelikle diş fırçalaması yaparken diş fırçasının temiz ve kullanılabilir olduğuna dikkat etmeliyiz. Bunun nedeni diş fırçasına bakteri birikebilme olasılığıdır. Eğer diş fırçası eskimişse yenisiyle değiştirmeliyiz. Daha sonrasında ise dişleri fırçalarken çok fazla bastırmamalıyız. Diş fırçasını bastırarak kullanırsak diş minesi aşınacak ve dişlerde sarı tabaka ortaya çıkacaktır. Bu de yeni bir diş problemini yaratacaktır. Dolayısıyla nazik bir şekilde fırçalama yaparak temizliği tamamlamalıyız. Bu fırçalama işlemini de günde en az 2 defa ve her fırçalamada 2 dakika sürecek şekilde dengelemeliyiz. Kahvaltı öncesi ve gece yatmadan önce mutlaka dişlerimizi fırçalamalıyız. Diş fırçalamasına yeterli özeni göstermez ve atlarsak dişlerimizde diş taşı gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. 


Temizlik Sonrası Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?


Kemer diş taşı temizliği sonrasında kişilerin mutlaka diş bakımına özen göstermesi ve diş temizliğini aksatmaması gerekiyor. Temizlik işlemi arkasından her ne kadar ağrılı da olsa diş fırçalaması ve diş ipi kullanımına devam edilmelidir. Özellikle antiseptik ağız gargaraları bu temizlik işlemini daha da etkili kılacaktır. Bunun yanında dil temizleyiciler ile birlikte dil temizliği de yapılmalıdır. Atlanmaması gereken konu olan diş arkası fırçalama işlemi de diş temizliği için son derece önemlidir. Dişleri fırçalarken mutlaka arka kısımları da fırçalamak gerekmektedir.


Bütün bu temizlik işlemlerinden sonra ise dişlerin sağlığı için aşırı çay ve kahve tüketiminden uzak dürülmesi tavsiye edilmektedir. Dişlerde tekrardan diş taşı gibi durumların ortaya çıkmaması için yüksek şekerli yiyeceklerden uzak durulması da gerekmektedir. Kemer diş taşı temizliği işleminden sonra bu temizlik ve bakım adımlarına uyularak diş sağlığı korunabilmektedir.

HEMEN ARA WhatsApp