Dişler Neden Çürür?

Ağızımızda yer alan bakteriler ile dişlere zarar veren (asit, şeker, nişasta) yiyeceklerin fazlasıyla tüketiminde, dişin sert dokusu minenin, mineral dokusu çözülür. Çözülme sonucu diş kökleri, diş minesinde çürüklerin oluşmasına sebep olur. Diş çürümeleri genellikle dış yüzeyden başlayarak köklere doğru yayılır Çürükler dişlerde oyuklar oluşturur. Düzenli diş bakımı , muayeneleri ile dişlerin çürümesinin önüne geçilebilir. Dişlerin sağlıklı kalabilmesi için ne kadar ağız ve diş sağlığının gerektirdiği temizlik yapılsada bazı yiyecekler diş çürüme sürecini hızlandırır. Yani diş çürümesini önleyebilmek için erken yaşta düzenli diş hekimi kontrolü ve tabii ki sağlıklı beslenmeye önem verilmelidir. Bunların yanında düzenli olarak dişlerin fırçalanması da diş çürümelerini büyük ölçüde engeller, daha sağlıklı bir ağız sağlığınız olması yönünde fayda sağlayacaktır. Diş sağlığını olumsuz etkileyen ve diş çürümesine yol açabilecek yiyecekler şunlardır;

  • Şekerli yiyecekler,
  • Buz gibi diş minesine zarar verecek çok soğuk şeyler,
  • Limon tüketiminin fazlalığı,
  • Kola gibi gazlı içeceklerin çok tüketilmesi,
  • Çok fazla çay tüketimi,
  • Beyaz ekmek

Buz Çiğnemek Dişlere Zarar Verir mi?

Evet! Sıcak havalarda serinlemek için içeceklere buz koymayı çoğu kişi sever. Eğer buzlar serinlemek için ağızda çiğnenirse dişler üzerinde çatlaklara ve hassasiyete neden olur. Oluşan bu çatlakların arasında bakteriler hızla çoğalarak çürümelere neden olabilir. Yine aynı şekilde çok sıcak şeyleri ağzınıza götürdüğünüzde dişlerinize zarar verir. Dişlerinize verdiğiniz her zarar diş çürümesi için bir adım daha atılması anlamına gelir. Bu nedenle aşırı soğuk şeyleri çiğnemeyi bırakmalıyız ve çok sıcak şeyleri de tüketmeyi azaltmalıyız. Yine yukarıdaki listede yer alan çay üzerinde de bu başlık altında duralım. Çay da çok tüketildiğinde dişlerde aşınmaya neden olabilir. Sohbet sırasında çay ve kahve tüketimi ne kadar güzel olsa da fazla tüketmek çürükle beraber bir çok hastalığa neden oluyor. Dişlerin rengini sarartmakla beraber diş minesine zarar vererek çürük oluşumuna neden olabilir. Ayrıca fazla çay ve kahve tüketimi demir eksikliği probleminin yanı sıra çarpıntıya da sebebiyet verir.

Beyaz Ekmek Diş Çürümesi Yapabilir

Karbonhidratlı gıdaların listesinde başta yer alan beyaz ekmek diş çürümesinde büyük etki gösterir. İçinde bulunan karbonhidrat şekere çevrilerek dişlere ve diş etlerine zarar verebilir. Bu nedenle özellikle karbonhidrat tüketiminizden sonra mutlaka dişlerinizi yumuşak bir diş fırçası ile fırçalamalısınız. Bu hem ağzınızda şeker oluşumunu engeller hem de diğer etmenleri de azaltarak diş çürümesini geciktirir.

Ağız ve diş sağlığınıza önem göstermelisiniz. Düzenli muayeneler ile birçok diş sorununun önüne geçilebilir. 

DİĞER BLOG YAZILARIMIZ

HEMEN ARA WhatsApp