Diş Sağlığı

Diş Sağlığı

Diş sağlığı, sindirim sisteminin başı olan ağızdaki dişlerin sağlıklarını ifade etmek için kullanılan bir ifadedir. Bilindiği gibi dişler, sadece sindirim ile ilgili olmayıp, farklı alanları da etkilemektedir. Konuşma, bunlardan en dikkat çekici olanıdır. Dolayısıyla sindirim, konuşma ve dişle ilgili olan diğer alanlarda sorun yaşanmaması için diş sağlığına önem verilmesi gerekir.

Yiyecekleri parçalamak ve diğer sindirim organlarının kullanımına hazırlamak gibi bir görevi olan dişlerin sağlıkları bozulduğunda, birçok sorun yaşanabilir. Genellikle yemek yemede problemler kendisini ilk olarak belli eder. Ancak bunun dışında da farklı yansımaları olabileceği unutulmamalıdır. Sindirim sistemi, ilgili durumdan olumsuz olarak etkilenir. Eğer zamanında önlemler alınmaz ve gerekli tedaviler uygulanmaz ise sindirim sisteminde de farklı rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.

Diş sağlığı ile ilgili olan bir diğer husus ise konuşmadır. Bilindiği gibi dişler, seslerin doğru çıkması adına önemli bir görevi üstlenir. Bundan dolayı da dişlerde meydana gelecek kayıplar, bazı seslerin istenildiği gibi çıkmasına engel olabilir. Çocuklukta böyle bir durumun yaşanması, kalıcı konuşma bozukluğu ile sonuçlanabilir. Bundan dolayı diş sağlığına gereken önem verilmelidir.

Çocukluk Döneminde Diş Sağlığı

Dişlerin sağlıklarına ilişkin bakım ve diğer işlemler, çocuklukla birlikte başlar. Evet, size göre bu dönem çok erken gibi algılanabilir. Üstelik bazı insanlar, çocukluk dönemindeki dişlerin süt dişleri olduğu ve ilerleyen yıllardan bunların zaten yerini kalıcı olanlara bırakacağını ifade eder. Bu düşünce ile çocuklukta diş sağlığına gereken önem verilmeyebilir.

Çocuklukta diş sağlığı, çocuklara bazı özelliklerin kazandırılması ile başlar. Dişlerin fırçalanması, diş ipi kullanılması ve diğer bakım işlemlerinin kazandırılması gerekir. Böylece kişinin gelecekte de ilgili bakımı yapmasının yolu açılmış olacaktır. Çocuklukta bahsedilen özelliklerin tam olarak kazandırılmaması, yetişkinlikte de sorunun devam etmesine neden olabilir.

Buradaki bir diğer önemli husus ise süt dişleri ile ilgilidir. Evet, söz konusu dişler zamanla yerlerini daimi dişlere bırakır. Ancak kendilerine has görevleri olduğu unutulmamalıdır. Bunların en önemli görevi, kalıcı olan dişlere yer tutmaktır. Böylece sorunsuz, hiza problemi olmadan ve aralarında açıklık kalmadan bunlar çıkabilir.

Yetişkinlikte Diş Sağlığı

Yetişkinlikte diş bakımı, yine çok önemlidir. Yenilen gıdaların yapısı ve benzeri hususlar nedeniyle dişler her dönem risk altında olur. Böyle dönemlerde dikkatli olunması ve diş bakımlarının aksatılmadan yapılması gerekir. Aksi takdirde dişlerin kalıcı olarak kaybedilmesi ve hatta genel sağlığın olumsuz etkilenmesi gibi istenmeyen durumlar yaşanabilir.

Yetişkinlikte, fırçalama ve ip kullanma gibi genel bakım işleri düzenli olarak yapılmalıdır. Bunların yanında ise düzenli kontrollere gidilmeli ve olası sorunlar erkenden tespit edilmeli ve gerekli tedaviler uygulanmalıdır.

Ağız ve Diş Bakımı

Çocukların ve yetişkinlerin diş sağlığını koruması için dikkat etmesi gereken çok sayıda husus var. Bunlardan öne çıkanlar genel olarak aşağıdaki gibidir:

  • Yumuşak kıllı bir diş fırçası ve kaliteli bir macun ile düzenli olarak dişlerin fırçalanması gerekiyor. Bu işlem sırasında fırçanın 45 derecelik açı ile tutulması son derece önemlidir.
  • Tartar ve plak oluşumunun engellenmesi için fırçalama haricinde dişlerin arası, diş ipi ile de temizlenmelidir.
  • Etkili ağız bakımı için ağız bakım suları kullanılabilir.
  • Dişler ve genel sağlık için zararlı olduğu bilinen gıdalar tüketilmemeli ve bunlardan uzak durulmalıdır.
  • 6 aylık periyotlarda doktora gidilmeli ve gerekli kontroller yaptırılmalıdır.
  • Lekelenmelere neden olacağı bilinen çay ve kahve gibi ürünler aşırı tüketilmemelidir.

Diş sağlığı ile ilgili genel detaylar bu şekildedir. Alınacak basit önlemler ve düzenli kontrollerle bu alanda sorun yaşama riskinizi düşürebilirsiniz.

DİĞER BLOG YAZILARIMIZ

HEMEN ARA WhatsApp