Diş Eti Uzmanı Kemer

Diş Eti Uzmanı

Diş eti uzmanı, en basit ifade ile diş etlerinde meydana gelen rahatsızlıkların teşhisini koyan ve tedavisini gerçekleştiren hekimlere verilen isimdir. İnsanların yaşam kaliteleri açısından büyük bir öneme sahip olan bu uzmanlar, periodontolog veya periodontist olarak isimlendiriliyor.

Ağız sağlığı denildiği zaman büyük oranda akla dişler gelir. Burada meydana gelen çürükler, kırılmalar, açıklıklar ve çarpıklar gibi rahatsızlıkların tedavisine ilişkin bilgiler hatırlanır. Ancak bunların haricinde diş etlerinde de önemli rahatsızlıklar meydana gelebilir. Bunların da kısa sürede tedavi edilmesi büyük bir öneme sahiptir. İşte ilgili işlem, diş eti uzmanı tarafından yapılır.

Diş Eti Uzmanı Nedir?

Diş eti hastalıkları ve bunların tedavilerine ile ilgilenen uzmanlık alanı, periodontoloji olarak isimlendirilir. Bu alanda uzmanlığa sahip olanlar ise yukarıda da belirtildiği gibi periodontologlardır. Diş köklerini çevreleyen dokularda meydana gelen rahatsızlıkların tamamı, bu alanın kapsamına girer.

Diş Eti Uzmanı Neye Bakar?

Diş köklerini çevreleyen dokular, kendi içinde iki ana sınıfa ayrılır. Bunların ilki yumuşak dokular iken, ikincisi ise kemik dokularıdır. Bu dokular, hem dişler hem de vücut için büyük bir öneme sahiptir. Burada meydana gelen başta dişleri olumsuz olarak etkiler. Ancak zamanında tedavi edilmediğinde, vücut için de ciddi risk söz konusu olur. Diş eti uzmanı, burada genel olarak bahsedilen hastalıkların tedavisi ile ilgilenir.

Diş etlerinde meydana gelen rahatsızlıklar, ayrı bir uzmanlık gerektirir. İlgili rahatsızlıkların genel olarak klasik tedavileri vardır, ancak bazen daha farklı teşhis ve tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekebilir. Bundan dolayı da hastaların bu alanda deneyimli ve uzman bir hekime yönelmeleri çok daha doğru olacaktır.

Diş Eti Hastalıkları Nelerdir?

Diş etlerinde meydana gelen farklı türden rahatsızlıklar vardır. Bunların başında ise iltihaplanma gelir. Eğer iltihaplanma sadece diş etinde ise ilgili durum gingivitis olarak isimlendirilir. Ancak yumuşak dokuda başlayarak zamanında tedavi edilmeyen iltihaplanmalar, kemiğe de yayılabilir. Böyle bir durumda ilgili iltihaplanma periodontitis olarak isimlendirilir. Kemikte de ilgili sorunun görülmesi, ciddi bir yıkıma neden olabilir. İşte bu tür rahatsızlıklar, diş eti uzmanı hekimlerin alanıdır.

Periodontal hastalıklar, doğru tedavi ile kısa sürede kontrol altına alınabilir. Ancak bu noktada doktor tarafından uygulanan işlemlerin yanında, hastanın kendisinin de ağız hijyenine dikkat etmesi gerekir. Ayrıca doktor tarafından verilen talimatların dikkate alınması da önemli bir diğer detaydır.

Diş eti hastalıkları denildiğinde her ne kadar direkt olarak akla iltihaplanmalar gelse de, durum her zaman bu şekilde değildir. Bazen daha farklı sorunlar da meydana gelebilir. Günümüzde sık rastlanılan hastalıklar şunlardır:

  • Bakteriyel plak
  • Diş eti iltihabı (Diş eti enfeksiyonu)
  • Mikrobiyal dental plak
  • Diş eti kanaması

Buradaki hastalıkların haricinde de farklı rahatsızlıklar vardır. Bunlar, kişinin bağışıklık sistemi ve ağız hijyenine göre hastaları farklı şekilde etkileyebilir. Dolayısıyla da herkeste benzer etkiler olacak diye bir durum olmadığı bilinmelidir.

Diş Eti Hastalıkları Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş eti hastalıkları için farklı tedaviler uygulanır. Bu noktada tek bir seçenek olmadığı ve hastalığın durumuna bağlı olarak tedavi yöntemlerinin de farklılaştığı bilinmelidir. Hangi tedavinin uygulanacağının tespiti için öncelikle teşhisin doğru şekilde konulması gerekir. Teşhisten sonra ise farklı yöntemler izlenebilir.

Hastalığın teşhisinden sonra ilk seçenek, genellikle ilgili bölgenin temizlenmesidir. Diş eti uzmanı olan hekim tarafından lokal anestezi altında yapılan bu temizlik, dokuların kurtarılması için önemlidir. Ardından ise antibiyotik tedavisi uygulanır. Hastalığın durumuna göre cerrahi yöntemler de yine tedavi amaçlı olarak tercih edilebilir.

DİĞER BLOG YAZILARIMIZ

HEMEN ARA WhatsApp