Diş Çekimi

DİŞ ÇEKİMİ

Diş çekimi, tedavi edilerek ağızda tutulması mümkün olmayan hastalıklı dişin bir diş hekimi veya ağız cerrahı tarafından sedasyon, genel veya lokal anestezi yöntemiyle kemik içindeki soket denilen yuvasından çıkarılması işlemidir. Dr. Mustafa Alper Kul, bu işlemi hastaların maksimum fayda ve konforunu gözeterek Kemer’de gerçekleştirmektedir.

Diş Neden Çekilir?

Kemer diş hekimliğinde önceliğimiz dişi tedavi ederek ağızda kalmasını sağlamaktır. Ancak bazı durumlarda çekim hastayı korumak ve tedavi etmek açısından gerekli olabilmektedir. Dişin çekilmesine sebep olan bazı maddeleri şöyle sıralayabiliriz:


-Zamanı geldiği halde düşmeyen süt dişleri
-Dolgu, kanal tedavisi veya başka herhangi bir yöntemle tedavi edilmesi mümkün olmayan hasarlı dişler
-Ağrılar ve/veya enfeksiyona sebep olan gömülü dişler
-Diş etinden tam çıkamayan, apse oluşturan yirmilik dişler
-Diş eti hastalıklarının kemik dokusunda hasara neden olması sonucu çevreleyen ve destekleyen dokuları hasar görmüş dişler
-Tıbbi bir komplikasyondan dolayı bağışıklık sistemi için risk oluşturan dişler
-Tedavisi mümkün olmayacak şekilde kırılmış dişler
-Tümör veya kist içerisindeki dişler
-Yer darlığına sebep olması nedeniyle ortodontik tedaviye engel olan dişler
Estetik ve kozmetik diş hekimi Mustafa Alper Kul, hastanın mevcut şikâyetleri doğrultusunda çekim işlemini veya gereken tedaviyi Kemer’de uygulamaktadır.

Diş Nasıl Çekilir?

Kemer’de diş çekimi öncesinde tıbbi geçmişin hekim Mustafa Alper Kul ile paylaşılması önemli ve gereklidir. Varsa düzenli kullanılan ilaçlar, kalp, karaciğer ve bağışıklık sistemi hastalıkları hekime mutlaka bildirilmelidir. Eğer hekim öneriyorsa çekimden önce antibiyotik saatlerine uyarak düzenli bir şekilde kullanılmalı, pıhtılaşmayı geciktiren aspirin türü ilaçlar kullanılmamalı ve dişler fırçalanıp antiseptikli suyla çalkalanarak çekime gidilmelidir.


Çürük diş , her yerde olduğu gibi Kemer’de de diş hekiminin en sık karşılaştığı durumdur. Bu dişlere uygulanabilecek 3 tedavi yöntemi dolgu tedavisi, kanal tedavisi ve diş çekimidir. Radyolojik muayene ve ağız içi muayenesi sonucunda hekim hangi tedavinin uygulanacağına karar verir. Çürüğün dişin sinirine kadar ilerlemediği durumlarda dolgu, ilerlediği durumlarda kanal tedavisi işlemi uygulanır. Kalan sağlam doku uygulanacak dolgu işlemi veya kaplama tedavisi için yetersiz ise çekim kararı alınır. Lokal anestezi uygulanıp diş uyuştuktan sonra ağrı kontrolü yapılır, eğer hasta ağrı hissetmezse çürük diş çekilir ve dişin kökünde iltihap varsa temizlenir, kemikteki açıklık büyükse dikiş atılır. Çekim işleminin ardından çekim soketine spanç konur, hastadan bu spancı ortalama yarım saat boyunca ısırması istenir. Çekilen dişin tek veya çok parçalı olarak çıkması ve diş çekimi sonrası kanama olması normal bir durumdur.


Kemer’de diş çekimi noktasında sunduğumuz hizmetlerden biri olan cerrahi diş çekiminin normal diş çekiminden farkı merak edilen bir konudur. Hekimin dişçi pensesi ile dişi kolayca çıkarabildiği çekimler basit çekimdir. Fakat diş yeterince büyümemiş ve gömülü durumdaysa hekim dişi çekebilmek için diş etini veya kemiği kaldırmaya ihtiyaç duyar, buna da cerrahi diş çekimi denir. Cerrahi diş çekiminde ilk olarak basit diş çekiminde uygulanan anestezi yapılır, diş eti açılır ve özel aletlerle dişin üzerindeki kemik kaldırılarak diş çekilir. Bu çekim kapalı çekim olarak da adlandırılır. Bölgenin düzgün bir şekilde kapatılabilmesi ve iyileşmesi için dikiş atılır, bir hafta sonrasında dikişler çekimin gerçekleştirildiği Kemer’de alınır. Cerrahi diş çekiminden sonra çenede şişme ve morarma olabilir, bölgeye buz uygulanması şişliği azaltmaya yardımcı olur. Aynı şekilde çekim sonrası ağrı ve kanama olması da mümkündür, hekiminiz Dr. Mustafa Alper Kul, işlemin ardından size uygun bir ağrı kesici ilaç yazabilir.


Yirmilik diş çekiminin hangi yöntemle olacağını dişin durumu belirler. Eğer yirmilik diş doğru açıyla çıkmış ve sıkışıklık, çürük gibi sorunlardan dolayı çekime ihtiyaç duyulmuşsa diğer dişlerde olduğu gibi basit çekimle çekilir. Ancak yirmilik diş çekimlerinin büyük bir kısmını oluşturan yarılı gömülü ve gömülü dişler cerrahi diş çekimiyle çekilir. Çekim kararını vermek için hekiminizin Kemer’de çektireceği bir röntgen yeterli olacaktır.


İltihaplı diş çekiminde süreç, iltihabın akut veya kronik olmasına göre değişkenlik gösterir. Diş iltihabı kronikleşmişse yani diş uzun süredir çürük olup sürekli olarak inip şişen bir iltihap söz konusuysa antibiyotiğe gerek kalmadan ilgili diş Kemer’de hemen çekilebilir. Eğer iltihap akutsa antibiyotik desteği ile öncelikle akut safhadan çıkarılır, sonrasında hekimimiz Mustafa Alper Kul tarafından çekilir.

Diş Çekimi Ne Kadar Sürer?

Dişin ağız içerisindeki konumu, kaç köklü olduğu, kaç tane dişin çekileceği, hastanın ağrı eşiği, çekilecek diş bölgesinin uyuşma süresi gibi faktörler değişkenlik gösterdiğinden diş çekimi ne kadar sürer sorusunun standart bir cevabı yoktur. Bununla birlikte ameliyat gerektirmeyen, ortalama diş çekimi Kemer’de 15 - 20 dakika sürerken daha komplike operasyonlar gerektiren dişlerde bu süre uzayabilir.
 

HEMEN ARA WhatsApp