Dolgu

Dolgu Nedir ?


Dolgu, diş çürümesi, çatlaması ve kırılması gibi durumlarda hekimin de uygun görmesi ile yapılır. Bu tedavi sayesinde rengi değişen, hasar alan, ağrıyan dişler yeniden eski görünümüne kavuşabilir. Dolgu yaptırmaktaki amaç, diş sinirlerini henüz ölmeden ve bölgedeki damarlar fonksiyonunu sürdürürken dişi kurtarmaktır. Basit bir işlemdir. Genelde 30 dakika civarında tamamlanır. Bu sürede dişin durumuna göre 5-10 dakika uzayabilir. Dolgu fiyatı ise kullanılacak malzemeye göre değişir. Kemer dolgu fiyatlarını öğrenmek için hekim kontrolünden sonra net fiyat alabilirsiniz. 


Dolgu Nasıl Yapılır


Dolgu, lokal anestezi uygulanarak yapılır. Dolgu yapılan diş çürümüşse anesteziden sonra ilk olarak bunlar temizlenir. Sonrasında dişte oluşan boşluğa dolgu malzemesi yerleştirilerek işlemler tamamlanır. Kemer dolgu hekimlerince bu işlemler 30 dakikada tamamlanır. 


Dolgudan sonra diş ağrısı görülebilir. Özellikle dişte ve bölgedeki dokuda iltihaplanma varsa işlem sonrası ağrıması normaldir. Çok şiddetli bir ağrı ve sızı olmasa da hekimin verdiği ağrı kesiciler ile dolgu ağrısı kontrol edilebilir. İlaçlar fayda etmiyorsa ve ağrı sürüyorsa kullanılan dolgu malzemesi uygun olmayabilir veya farklı bir sorun olabilir. Vakit geçirmeden tekrar hekime başvurmak gerekir. 


Düşen Dolgu Ağrı Yapar mı?


Dolgu diş yaptıranların bazılarında bir süre sonra dolgu düşebilir. Bunun nedenleri genel olarak; sert yiyeceklerin tüketilmesi, sert cisimlerin ısırılması, alınan darbeler, yeniden çürümenin başlaması, dişlerin sürekli fazla sıkılması, dolgunun reaksiyon göstermesi olarak sayılabilir. 


Düşen dolgu ağrıya neden olabilir. Bu reçetesiz hafif ağrı kesiciler ile önlenebilir. Ancak dişte bir boşluk olacağından bu ağrılar sonraki dönemlerde de ortaya çıkar. Yemek yerken rahatsızlık verir. Bu nedenle düşen dolgunun yeniden yaptırılması gerekir. 


Dolgunun düşmesini engellemek için düzeli fırçalanması gerekir. Florür içeren macunlar dolgu bakımı yapmak için daha uygundur. Bununla birlikte dişleri temizlemek için diş ipi de kullanılabilir. Ayrıca çok yapışkan, sert yiyecekler tüketmek dolgunun oynamasına sebep olabileceğinden dikkatli olunmalıdır.


Dolgu malzemesi nedir


Diş dolgu malzemesi hastanın da tercihine göre hekim ile birlikte seçilir. Genel olarak kullanılan ve farklı özellikleri olan dolgu malzemeleri Amalgam Dolgu, Kompozit Dolgudur. 


Amalgam dolgu en fazla kullanılan malzemelerden biridir. İçinde yaklaşık %50 oranında civa vardır. Dayanıklı ve uzun ömürlü olması ile bilinir. Sert yiyeceklere karşı direnç gösterir. Fiyat olarak da en ucuz dolgu malzemesidir. Ancak belli bir süre sonra dolgu yapılan diş minesinin renk değiştirmesine neden olacağı için hastalar genelde diğer malzemelere yönelmektedir. Estetik nedenlerden dolayı genelde azı dişlerinde kullanılır. 


Kompozit dolgu estetik olarak daha kullanışlıdır. Ön dişlere genelde kompozit dolgu yapılır. Amalgam dolgu gibi dayanıklıdır. Kemer dolgu hekimlerine danışarak sizin için hangisi en uygun öğrenebilirsiniz. 


Ön dişlere dolgu yapılır mı?


Ön dişlere dolgu yapılabilir. Bunun için kompozit genelde kompozit dolgu tercih edilir. Dişin durumuna ve hastaya göre iki aşamada da tamamlanabilir. Kemer dolgu randevusu alarak hekimlerimize muayene olabilir ve size en uygun dolgu çeşitlerini öğrenebilirsiniz. 

HEMEN ARA WhatsApp